NEW COURT ROTHSCHILD BANK, UK, LONDON, 2006
New bank headquarters for N.M. Rothschild & Sons
OMA's design for New Court is the fourth iteration of Rothschild's London headquarters, all of them built on the increasingly dense and architecturally rich site on St. Swithin's Lane, a narrow medieval alley in the heart of the City.
more..
Nathan Rothschild established residence at New Court in 1809. In 1865 the first of two Rothschild-commissioned New Court bank buildings was completed. One hundred years later, the Victorian New Court, which Rothschild had long since outgrown, was demolished and replaced with a new building, which proved to be even more short-lived and obscured views of Christopher Wren's domed church of St. Stephen's Walbrook, built in 1677.

The current rebuilding of New Court offers the opportunity to reinstate a visual connection between St. Swithin's Lane and St. Stephen's Walbrook. Instead of competing as accidental neighbours, the church and New Court will now form a twinned urban ensemble, an affinity reinforced by the proportional similarity of their towers.

New Court will be made up of a central cube of ten efficient and flexible open-plan office floors - which facilitate views over St. Stephen's and the surrounding City - linked to four adjoining annexes, with meeting rooms, enclosed offices, vertical circulation, reception areas, and a staff cafe and gym. The top of this central cube features a landscaped roof garden with outdoor meeting areas. This in turn is overlooked by an adjacent Sky Pavilion - a small tower with three double-height storeys peering out over the city - which houses meeting and dining rooms and a multifunctional panorama room with extraordinary and unfamiliar views across the City, including St. Paul's Cathedral.

The central cube has a distinctive repeated pattern of structural steel columns embedded in the façade. At street level, the entire cube is lifted to create generous pedestrian access to the tall glass lobby and a covered forecourt that opens a visual passage to St. Stephen's Walbrook and its churchyard - creating a surprising moment of transparency in the otherwise constrained opacity of the medieval streetscape.

The new building will unite all of Rothschild's London staff in one location for the first time in decades. A reading room and space for displaying the family's archive ground the new building in the bank's illustrious history. Through the reconnection of two precious open spaces in the City - the courtyard of New Court and the churchyard of St. Stephen's Walbrook - the new New Court promises to transform St. Swithin's Lane.

All photography by Charlie Koolhaas and Philippe Ruault.
FACT SHEET
Project:
Rothschild Bank Headquarters

Status:
Completed, November 2011

Client:
NM Rothschild & Sons

Location:
St Swithin's Lane, City of London

Budget:
N/A

Site:
New Court, enclosed in cluster of buildings, adjacent to historic St. Stephen Walbrook church, main entrance on the narrow St. Swithin's lane

Program:

Office headquarters, 13,000m²


CREDITS

Partners in charge:
Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Fit Out:
Project Manager:
Carol Patterson
Project Architect: Elisa Simonetti
Team: Jarek Kubik, Nina Sahebkar, Billy Choi (A&M), Andrew Dean (A&M), Saskia Simon, Katrien van Dijk, Jonah Gamblin, Anna Tjumina, Anna Pribylova, Lucia Zamponi, Nurdan Yakup


Stage D through construction:
Project manager:
Carol Patterson
Team: Jarek Kubik, Elisa Simonetti, Isabel da Silva, with Dirk Peters, Rodrigo Vilas Boas, Anita Ernodi, Christoph Michael, Matt Brown, Jonah Gamblin

Planning permission & to Stage C:
Project managers:
Kunle Adeyemi, Adrianne Fisher
Team: João Amaro, Clement Blanchet, Martin Gallovsky, Achim Gergen, Michel van de Kar, Keigo Kobayashi, Matthew Murphy, Daan Ooievaar, Marc Paulin, Christin Svensson, Daliana Suryawinata

Competition team:
Matthew Logan Murphy, Jason Long, Anna Little, Haiko Cornelissen, Tiago Branco, Claire Destrebecq, Gustavo Guimarães, Marta Rodríguez Fernández, Nicolas Firket, Pascal Lestringant, Manuel Pelicano Moreira, Leoni Wenz



PRESS

Evening Standard, 7 September 2011
Building.co.uk
, 7 January 2011
Evening Standard, 17 October 2006
Bloomberg, 13 October 2006



COLLABORATORS

Project manager:
Stanhope

Executive architect:
Allies and Morrison Architects

Fit-out architect:
Pringle Brandon

Structure, services, fire engineering:
Arup

Cost consultants:
Davis Langdon

Construction manager:
Bovis Lend Lease

Planning consultants:
DP9

Property consultants:
Knight Frank Newmark

Townscape adviser:
Peter Stewart Consultancy

Rights of light:
GIA

Access:
David Bonnett Associates

Archaeology:
MOLAS

Façade:
Front

Landscape:
Inside Outside